Toen ik mei 2021 bij Fundament kwam werken, maakte ik kennis met een organisatie vol verhalen. Heel uiteenlopende verhalen en altijd verbonden met mensen. Het maakte mij razend nieuwsgierig tot hoe ver die verhalen reikten.

De verhalen van onze organisatie zitten diep in de samenleving van de gemeente Losser en gaan decennia terug.

Fundament ontstond in 2013 uit stichting Cluster, muziekschool de Sleutel en de openbare bibliotheek. Er is hard gewerkt om één organisatie te worden en de nieuwe naam uit te dragen. En dat is gelukt.
Door die blik vooruit was er minder aandacht voor waar we vandaan komen. Terwijl die diepe worteling in de samenleving ons juist maakt tot wie we vandaag zijn. Mijn overtuiging is dat een organisatie kan blijven bloeien als de wortels goed verzorgd zijn.

Dus dit jaar (2023) met ons eerste lustrum in ’t Lossers hoes en 10-jarig bestaan van Fundament, leek het mij een mooi moment om die rijke geschiedenis weer meer plek te geven. Al snel kreeg ik collega’s en vrijwilligers enthousiast en vormden we een redactie met:
Haico, Richard, Anita, André, Eddy en Ruud, die later is vervangen door Karen. Samen zijn we in de geschiedenis gedoken en dat was soms echt zoeken. Er zijn ontzettend veel mooie verhalen opgehaald bij oud-collega’s, vrijwilligers en bezoekers. Het was overweldigend. We hadden duidelijk hulp nodig om van al die verhalen een overzichtelijk geheel te maken. Één mail naar de Universiteit Utrecht en direct melde Thirza zich om ons met haar onderzoeksstage te helpen.

We hebben een prachtige tentoonstelling kunnen samenstellen. Tevens hebben we een website gemaakt om de verhalen te blijven delen en aanvullen.

Losser, 27 juni ‘23
Evelien Fokkink
Directeur bestuurder