Sinds jaar en dag is Annette Theussing als vrijwilligster betrokken bij de vakantiespelweek van Fundament. Vol enthousiasme wordt er een week lang voor vermaak gezorgd voor grote groepen kinderen die niet op vakantie gaan. Daarnaast wordt er door een grote groep vrijwilligers door het jaar heen flink wat vergadert en voorbereid. Annette zorgt met haar creativiteit voor prachtige creaties waarmee telkens weer een thema kleur krijgt en de sfeer van het thema goed kan worden uitgedragen. Voorbeelden daarvan zijn te zien tijdens de tentoonstelling. Annette heeft het spelweekvirus doorgegeven aan haar dochters. Zij doen hier hun verhaal…

Vivian verteld over haar ervaring als leiding en kind
Als kind gingen we altijd al mee in de zomerspelweek, doordat mijn moeder altijd leiding was. Het was een heerlijke week in de bossen, met natuurlijk wel de regel we mochten onze moeder niet aanspreken als mama, en als er iets was gewoon naar je groepsleiding gaan.
Toen kwam de tijd dat we te oud werden en niet meer mee konden. Gelukkig konden we ons wel al inzetten als keukenhulp of als derde op een groep. Door dat we mee gingen draaien als leiding, kwamen we er echt achter waarom dit georganiseerd wordt en waarom het zo belangrijk is dat we dit doen.
Als kind had je het nooit door, met wat voor kinderen je te maken had. Iedereen is/was gelijk. Als leiding hoor je de verhalen van sommige kinderen aan en ben je echt blij wat je in zo’n week kan betekenen voor de kinderen. Het is zo gevarieerd welke kinderen mee deden verhalen als niet op vakantie kunnen tot mantel zorgende kinderen, of kinderen die uit een probleem gezin kwamen.
In zo’n week wordt je toch met je neus op de feiten gedrukt, met wat er allemaal gebeurd in Losser. Het is fijn dat wij toch wat kunnen betekenen voor die kinderen, zoals een luisterend oor of even de afleiding van thuis. Vaak krijg ik nog te horen van volwassenen hoe hun de zomerspelweek hebben ervaren en wat voor een baat ze er bij hebben gehad.

Rochelle beschrijft de week in het kort hoe zij hem ervaart
Zondag:
De opbouw weer van alles is er uit gedacht, en tussen de voorbereidingen kun je even gezellig met de leiding bijkletsen over de koetjes en kalfjes.
Als kind was er niet heel veel over te vertellen, je begon immers ook pas maandag met de week

Maandag:
De oude kleding wordt weer uit de kast getrokken, vooral kleding met laagjes en een paar stevige schoenen, een beetje zenuwachtig en toch heel nieuwsgierig naar jouw groepje voor de week. Naarmate de dag vordert begin je de kinderen al een beetje te kennen.
Als kind was dit altijd best spannend, met wie je de week zou optrekken, wat het verhaal zou zijn, en welke spannende avonturen je weer zou beleven.

Dinsdag:
Dag 2, je kent de namen van je groepje al aardig en ook de ondeugden langzaam, ook raken de kinderen vertrouwd met je. Ze komen los, en proberen af en toe ook een beetje de grenzen op te zoeken.
Als kind, wist je al wie je leuk vond uit te groep om samen mee te spelen, en nu is de spanning er langzaam ook van af.

Woensdag:
De kinderen zijn nu echt vertrouwd en vertellen je verhalen wat ze leuk vinden, of wat ze allemaal doen. Af en toe kan er ook wel een heftig verhaal tussen zitten, en als je dan even niet weet wat je er mee aan moet staat de hoofdleiding klaar voor je met hulp of tips. In de avond was je al je slaapspullen bij elkaar aan het grijpen voor de volgende dag.
Als kind was dit de dag dat de ouders op bezoek kwamen, gelukkig is dit er nu af gehaald. Het was heel confronterend, dat sommige kinderen al een of allebei de ouders kwijt waren. Dit merkte je als kind ook als je er tussen liep.

Donderdag:
De dag van het uitje en slapen, dat betekend ook eerder opstaan, langzaam begint de week je al op te breken. Nu beginnen de kinderen ook langzaam aanhankelijker te worden. Ze willen naast je zitten in de bus of je handje vast houden in het pretpark. Het is een dag vol energieke kinderen, dit betekent ook dat jou energie aardig opraakt. Dus terug in de zandbergen kunnen de kinderen nog even spelen voor het eten, en kan jij je nog even opladen voor de avond. De avond zit vol met spanning, de ontknoping van het verhaal en het nachtspel dit merk je ook aan de kinderen. Sommige blijven heel dicht bij je voor een stukje geruststelling. Na het avondspel gaan de kinderen naar bed en zit je nog even bij elkaar waarna jij ook je luchtbed opzoekt.
Als kind was dit de dag het uitje! Wat genieten en ontdekken in zon pretpark, helaas gaat de bus veel te vroeg naar de zandbergen terug. In de zandbergen terug zat je nog vol energie en was het nog even spelen voor het eten. Na het eten was de spannende ontknoping, en dan het avondspel. Helaas mag je de eerste paar jaar nog niet mee, en ga je eerder na bed.

Vrijdag:
Aardig gesloopt word je wakker, en beginnen de voorbereiding voor het laatste eten. Als de kinderen wakker worden geef je nog een keer alles wat je hebt, en dan is het opruimen, en nog even gezellig afsluiten met de groep met een lekkere appeltaart en koffie. Thuis gekomen spullen in de hoek gooien en na bed.
Als kind, helaas het zit er bijna op, je bemachtigd nog een paar telefoonnummers om speelvriendjes te hebben voor de rest van de zomer, en misschien wel voor de rest van je leven.
Terug kijkend is het een fantastische week geweest en zit je alweer voldaan uit te kijken naar een volgende zomerspelweek, hoe gesloopt je er ook mag uit komen.

Vivian
Top: gedwongen om mee te moeten doen om er achter te komen dat het veel leuker is om als leiding mee te doen met een geweldige groep vrijwilligers dan als kind.
🤪 Kort maar krachtig


QR code bij dit bericht: