Mooie verhalen over vrijwilligerswerk; Ilse Vaneker

Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.

Ilse Vaneker (59) is vrijwilliger bij de Buurtbemiddeling. Dit werd eerder vanuit Enschede uitgevoerd in Losser, maar sinds 1 januari j.l. valt het onder Fundament. Ze werkt bij de Makro in het restaurant, heeft 2 zoons waarvan er nog 1 thuis woont en onderneemt in haar vrije tijd regelmatig leuke dingen met vriendinnen. Daarnaast vindt ze het leuk om kringloopwinkels af te struinen. Ze is nu een jaar actief als vrijwilliger.

“Eigenlijk was ik helemaal niet op zoek naar vrijwilligerswerk, maar met het opruimen van een weekblaadje viel mijn oog op een oproep voor vrijwilligers voor de Buurtbemiddeling. Dat vond ik echt iets voor mij, vandaar dat ik toen ook gereageerd heb”.
En nu een jaar verder, hoe bevalt het? “Erg leuk, echt iets voor mij. Toen we eerder een café hadden lukte me het ook vrij gemakkelijk om spanning uit situaties te halen en de rust te laten weerkeren. Zo zie ik dat nu ook wel een beetje. Je probeert een brug te slaan tussen mensen met als doel ze om tafel te krijgen.”

Zoek je dan als vrijwilliger in je vrije tijd niet heel veel gedoe op? “Ik vind juist diepgang door dit vrijwilligerswerk. Je volgt een cursus, werkt altijd in koppels en ik voel me echt gewaardeerd. Door de organisatie, de mede vrijwilligers en soms ook door buur A en buur B.”
Ilse legt uit dat de melder van een situatie buur A is en degene over wie de melding gaat buur b. Een prettig systeem dat zo ook gebruikt wordt in rapportages. “Buurtbemiddeling is neutraal en het is echt niet zo dat de melder altijd gelijk heeft. We gaan voor het GELUK, niet voor het gelijk! Voor o.a. gespreksvoering volg je de training en wordt er veel aandacht besteed aan die neutrale rol. Je leert een boel, ook van de andere vrijwilligers. Vooraf en nadien bespreek je de situatie met elkaar, en eens per 2 maanden is er intervisie. We werken altijd in wisselende koppels, niet alleen voor je eigen veiligheid maar je vult elkaar ook mooi aan. En ik leer dus elke keer weer bij. En dat maakt het vrijwilligerswerk ook zo mooi. De diepgang, de waardering en het samenwerken met andere vrijwilligers.“