Mooie verhalen over vrijwilligerswerk; Marieke van der Weide

We interviewen regelmatig vrijwilligers. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt. Ilona sprak, mede in het kader van het 5 jarig bestaan, uitgebreid met Marieke van der Weide van de Kraambank.

Kun je jezelf kort voorstellen?
Mijn naam is Marieke, ik ben 48 jaar en woon in Overdinkel. Al van jongs af aan wist ik dat ik kraamverzorgende wilde worden. Dit schreef ik al in de vriendenboekjes van mijn klasgenoten op de basisschool. Dat gevoel is altijd gebleven en vanaf mijn twaalfde begon ik met oppassen op kinderen in de buurt. Inmiddels werk ik dit jaar 25 jaar als kraamverzorgende en zet ik me met veel passie in voor gezinnen in de regio.

Wat heeft jou geïnspireerd om de Kraambank Losser op te richten?
Tijdens mijn werk in de kraamzorg heb ik zelf ook twee kinderen gekregen. Hierdoor ervoer ik zowel de rol van kraamverzorgende als die van moeder. In deze periode werd ik geconfronteerd met schrijnende verhalen en armoede binnen gezinnen. Dit raakte mij diep, vooral omdat ik wist dat er tegelijkertijd veel gezinnen zijn met een overdaad aan babyspullen. Het contrast tussen overvloed en tekort vond ik schrijnend.
Ik heb toen een plan opgesteld en de Gemeente Losser benaderd. Dit leidde tot een kleine ruimte van 10 m2 in het pand van de Voedselbank, waar we onze spullen kunnen opslaan. Hoewel de ruimte beperkt is en we bedjes en boxen op zolder moeten opslaan, is het een begin. Inmiddels, vijf jaar later, helpen we gemiddeld 40 gezinnen per jaar. Deze groei is een geweldige prestatie waar we enorm trots op zijn.

Welke uitdagingen ben je de afgelopen vijf jaar tegengekomen?
Mijn doorzettingsvermogen heeft een grote rol gespeeld in de groei van de Kraambank. Daarnaast heb ik een sterk team van vrijwilligers opgebouwd en een efficiënt werkschema ontwikkeld. Toch hebben we te maken gehad met enkele uitdagingen, zoals negatieve reacties op sociale media. Mensen stellen soms vragen als: ‘Waarom is een Kraambank nodig?’ of ‘Waarom beginnen mensen aan kinderen als ze het niet kunnen betalen?’.
Oordelen worden snel geveld, terwijl de situatie vaak complex is. Een baby kiest niet waar hij of zij wordt geboren. Je hebt enorm veel geluk als je wiegje op de goede plek staat en je in een warm nest mag opgroeien, dat beseffen ook mijn eigen zoons. Onze focus ligt op de veiligheid en geborgenheid van baby’s. We zien bijvoorbeeld baby’s die op de bank slapen omdat er geen box beschikbaar is. Dankzij de Kraambank kunnen we onder andere zorgen voor een veilige slaapomgeving, en dat is wat echt telt!

Wat is de kracht van de Kraambank Losser?
Hoewel het aantal hulpvragers in Losser zelf beperkt is, bedienen we een groot deel van Twente. Gezinnen worden via verwijzers, zoals het consultatiebureau, verloskundigenpraktijken of buurtcoaches, naar ons doorverwezen. Dit waarborgt dat de hulp terechtkomt bij gezinnen die het écht nodig hebben.
Onze aanpak is maatwerk: We geven geen standaard doos met babyspullen, maar kijken per gezin welke benodigdheden er zijn. Ouders worden eerst aangemoedigd om binnen hun eigen netwerk spullen te verzamelen. Wat daarna nog ontbreekt, proberen wij vanaf de 7e zwangerschapsmaand aan te vullen. Deze persoonlijke benadering is een van onze grootste succesfactoren. Bovendien werken we met een ervaren team van vrijwilligers. Dit zorgt ervoor dat we elkaar versterken en onze afspraken en beloften kunnen nakomen.

Hoe belangrijk is de inzet van vrijwilligers voor de Kraambank?
We zijn met 6 vrijwilligers met ieder hun eigen taak. Ze zijn onmisbaar voor de Kraambank. We hebben een goed georganiseerd schema waarin we elkaar ondersteunen en afwisselen. Dit zorgt niet alleen voor een soepele werking van de Kraambank, maar ook voor een hecht team waarin we op elkaar kunnen rekenen.
Wat was voor jou het meest bijzondere of ontroerende moment in de afgelopen vijf jaar?
Sommige verhalen blijven je bij. Zo was er een moeder die beviel van haar derde kindje, terwijl haar huis door brand werd verwoest. Haar zus paste op de andere kinderen, die per ongeluk een brand veroorzaakten. Terwijl zij aan het bevallen was, verloor ze haar huis en al haar bezittingen. Wij hebben direct gereageerd en haar gezin voorzien van de benodigde babyspullen.
Ook de kleinere gebaren maken een groot verschil. Zo hielpen we eens een zwangere vrouw die vanwege financiële beperkingen geen zwangerschapskleding kon kopen. Haar strakke kleding veroorzaakte fysieke klachten. Toen we haar passende kleding gaven, verdween haar buikpijn en voelde ze zich direct beter. Dit soort momenten maken ons werk ongelooflijk waardevol.

Waarom denk je dat de Kraambank zo’n succes is geworden?
De grote behoefte aan ondersteuning is duidelijk. Er zijn steeds meer complexe hulpvragen. Daarnaast spelen mijn enthousiasme en doorzettingsvermogen een belangrijke rol. We pakken alles professioneel aan en investeren in PR om onze bekendheid te vergroten. Dit doen we onder andere door het verspreiden van promotiemateriaal en het zorgvuldig verpakken van de spullen die we uitdelen. Een kleine attentie, zoals een bedankkaartje, draagt bij aan een positieve indruk en mond-tot-mondreclame.

Hoe kunnen mensen bijdragen of helpen bij de groei van de Kraambank?
Volg ons op Facebook en deel onze oproepen. Hoe groter ons bereik, hoe sneller we aan de juiste spullen komen. We zijn inmiddels selectiever geworden in de acceptatie van donaties van spullen. Veiligheid staat voorop: kleding mag niet ouder zijn dan vijf jaar en moet schoon en intact zijn. Bedjes en boxen mogen niet ouder zijn dan tien jaar om te voldoen aan de huidige veiligheidsnormen.

Wat hoop je dat de Kraambank in de komende vijf jaar bereikt?
Ons doel blijft om zoveel mogelijk gezinnen te ondersteunen. Momenteel vormt het gebrek aan ruimte een uitdaging. We hebben dringend behoefte aan een grotere locatie binnen de gemeente Losser. We zijn hierover in gesprek met de gemeente, maar een gratis beschikbare ruimte vinden blijkt lastig. Daarom doen we een oproep: mocht iemand een grotere geschikte ruimte hebben, dan horen we dat graag.

Is er iets dat je zou willen zeggen tegen de mensen die de Kraambank steunen?
Absoluut. Zonder de steun van donateurs, vrijwilligers en organisaties zouden we dit werk niet kunnen doen. Jullie inzet is onmisbaar en wordt enorm gewaardeerd. Samen maken we het verschil. Hartelijk dank!

Wil je meer weten over de Kraambank? 19 maart a.s. is er een open huis »