Mooie verhalen over vrijwilligerswerk; Peter Hagenaars

Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.

Peter Hagenaars (58) is een vrijwilliger die je al snel als duizendpoot zou kunnen beschrijven. Op jonge leeftijd is hij om gezondheidsreden afgekeurd. Peter was jarenlang als planner van de pakketdienst werkzaam bij de post. Ooit begonnen als postbode had hij zich via de koerierspoot van de post opgewerkt tot planner.

Peter kreeg op 41 jarige leeftijd een hartstilstand en leeft sindsdien met een ICD. “In 2009 stopte ik met werken en in 2010 ben ik voor 100% afgekeurd. Na een paar weken kwamen de muren op me af en ga je nadenken over wat je nu moet gaan doen. Gelukkig vond ik vrij snel vrijwilligerswerk bij de Losserhof. Daar werd ik actief bij de omroep. We maken radio en TV. Een gave tijd, omdat we ook regelmatig contact hadden met de bewoners. Jammer dat het op gegeven moment ophield te bestaan.”

In 2018 werd Peter vrijwilliger bij ANWB Automaatje in Losser. Daar is hij planner van ritten en heeft hij contacten met vrijwillige chauffeurs en deelnemers. “Voor mij is het sociale aspect altijd erg van belang. Contacten met andere mensen. Ik houd daar van! Je bouwt een band op met mensen. Als ik chauffeurs bel is het vaak meer dan alleen een gesprek over een rit. Zo ook met de deelnemers. Soms krijg je hele levensverhalen. Mooi, maar soms ook aangrijpend. Dat kan ik overigens ook weer goed loslaten. Als ik de deur achter me dicht doe is het ook klaar.”

Door de jaren heen heeft Peter van allerlei dingen gedaan bij Fundament. De klik en Tik cursus, Informatiepunt Digitale overheid, techniek activiteiten, Digisterker en dus ANWB Automaatje. Daarnaast is hij ook Evenementen verkeersregelaar.

Sinds 2 jaar woont Peter in Enschede, reden voor hem om z’n werkzaamheden bij Fundament wat af te bouwen en het ook wat dichter bij huis te zoeken. “Vanaf 1 februari start ik als gastheer in het MST. Daar ontvangen we de mensen en helpen ze voort richting de plek waar ze moeten zijn. Hiermee ontlasten we de receptie en helpen de mensen op weg.”
Met een knipoog sluit hij af; “ANWB Automaatje Losser blijf ik gewoon doen, net als de computercursussen, dus ik ben nog niet weg hoor.”