Vrijwilligers spelen in de gemeente Losser een grote rol. Ze zijn onmisbaar voor onze gemeenschap en het verenigingsleven. We willen regelmatig een vrijwilliger interviewen. Het levert mooie verhalen op over wat ze doen, waarom en wat het hen brengt.
Herman Tensundern is 71 jaar en zo’n 5 jaar actief als vrijwilliger bij SOEK (senioren op eigen kracht). Herman wilde eigenlijk docent worden, maar net voordat hij de pedagogische academie zou afronden stopte hij er mee en kon via een bijzondere maatregel aan de slag als ambtenaar bij de gemeente Enschede. Twee jaar later, in 1978 verkaste hij naar de gemeente Oldenzaal waar hij tot zijn pensionering in 2019 heeft gewerkt. Eerste bij de sociale dienst, en later bij facilitaire zaken.
En nu dus op huisbezoek bij senioren? “Ja, elk jaar ontvangen inwoners die 80 of 85 jaar worden een brief of ze een huisbezoek willen. Als ze dat willen maken we als vrijwillige seniorenvoorlichters een afspraak en gaan langs. Aan de hand van een vragenlijst komen allerlei zaken aan de orde zoals o.a. geld, gezondheid en vervoer. Maar het is vaak meer een sociaal dan zakelijk gesprek.”
En je kunt op deze manier wat betekenen voor de mensen? “Ja, als ik binnenkom en vraag hoe het gaat krijg je meestal ‘joa, het geat wa’. Aan het einde van het gesprek is er toch wel vaak een lijstje met dingen die beter kunnen. Die geven we dan door, en soms krijgen die dan opvolging vanuit Fundament of de gemeente. Daar zijn ze blij mee. Maar alleen de aandacht die zo’n gesprek geeft, daar zijn ze al dankbaar voor.”
En waarom ben je dit vrijwilligerswerk gaan doen? “Ik wil actief blijven, en op deze manier kun je iets betekenen voor anderen. Per jaar worden gemeente breed zo’n 3-400 mensen aangeschreven, ik doe dan gemiddeld zo’n 25 gesprekken. Vooral in mijn eigen woonplaats Overdinkel. Dat praat altijd net zo gemakkelijk. En je merkt dat het mensen het waarderen. Voor mij was dat al een drijfveer in mijn werkzame leven en nu ook met het vrijwilligerswerk. Dat je iemand kunt helpen met de problemen die ze hebben. Door hierover signalen af te geven kan er echt iets voor de mensen veranderen. Dat maakt mij dan weer blij!”