Slagwerk

Klassiek Hafa- slagwerkles ongestemd (kleine trom) of gestemd (pauken / xylofoon / marimba / vibrafoon)

Er wordt gebruik gemaakt van verschillende methodes die tesamen aansluiten op het landelijke Hafa Raamleerplan zodat er (bij voldoende oefening) gemiddeld om de twee jaar een examen kan worden afgenomen. Op deze manier proberen we het niveau van de orkesten op peil te houden en waar mogelijk te verbeteren. Veel oefening op gebied van leesvaardigheid, roffels, tremolo’s en andere rudiments (dit zijn de technische vaardigheden). Tevens wordt er aandacht geschonken aan klassieke multi-percussie stukken. Dit betekent dat er in een muziekstuk op meerdere slagwerkinstrumenten wordt gespeeld door dezelfde persoon. Samenspel met docent in de les is vanzelfsprekend maar ook is er volop mogelijkheid tot samenspel met andere instrumentgroepen tijdens de vele voorspeelmomenten die Fundament organiseert.

Jazz xylofoon/ marimba/vibrafoon

Bij melodische slagwerkinstrumenten zoals marimba, xylofoon of vibrafoon kan er gekozen worden voor een klassiek-gerichte opleiding of een richting waarbij de nadruk meer op de lichte muziek wordt gelegd. Het is hierbij mogelijk om aan te sluiten bij een Jazz-gericht combo om alle studiemateriaal in praktijk te brengen.

Latin (Cubaans) percussieles
(conga, bongo’s, maracas, claves, shaker, cowbell enz)

in deze percussieles kan er gekozen worden uit Latin-gerichte instrumenten zoals conga’s, bongo’s, timbales en natuurlijk de kleine handinstrumenten zoals maracas, claves, shaker, cowbell enz. De eerste stappen op conga worden gemaakt door klanken te spelen als bastoon, de gemuffelde toon, de open toon en de slap. Er wordt veel auditief gewerkt maar er wordt ook gebruik gemaakt van bestaande methodieken.

Samba Braziliaanse percussieles
(caixa, repinique, tamborim, surdo, timbal)

Denk hierbij aan de grote slagwerkgroepen tijdens de carnavalsoptochten. Het bespelen van deze instrumenten vraagt om een speciale techniek en timing. (Zie foto repinique). Deze les wordt ook in groepsverband aangeboden in een korte cursus.

Afrikaanse percussie (Djembe)

De Djembe is een trommel die je met je handen bespeeld. Ook hier wordt er veel auditief gespeeld maar ook worden er methodieken gebruikt als belangrijk hulpmiddel.

Dit instrument wordt veelal in groepsverband gebruikt. Deze les wordt ook in groepsverband aangeboden. Vraag naar de mogelijkheden om dit instrument in een groep te leren bespelen (tevens in korte cursus mogelijk).