‘Eenzaamheid de wereld uithelpen is in mijn ogen een illusie, wel is het mijn doel om eenzaamheid dragelijker te maken’.

Voor ouderenadviseur Sherina Schouten is de maand september een drukke maand. In samenwerking met de gemeente Losser heeft zij september omgedoopt tot de maand tegen eenzaamheid. Met de lancering van het online platform Losser tegen eenzaamheid op 23 september, een masterclass eenzaamheid en veel andere activiteiten in de gemeente hoopt zij eenzaamheid extra onder de aandacht te brengen.

 ‘De week tegen eenzaamheid is er elk jaar om aandacht te vragen voor eenzaamheid. Eenzaamheid is een groot maatschappelijk probleem. 1 op de 3 mensen geeft aan zichzelf weleens eenzaam te voelen en dan hebben we het niet alleen over de ouderen in onze samenleving. Eenzaamheid komt voor in alle lagen van de bevolking’, vertelt Sherina.

Dit jaar is het thema van Week tegen Eenzaamheid ‘Kom erbij’. Ontmoeting en verbinding staan centraal. Eenzaamheid leidt tot zowel lichamelijke als geestelijke problemen. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid een negatief effect heeft op ons immuunsysteem, net als stress. En wanneer onze weerstand lager is, zijn we ook vatbaarder voor infecties. Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en verhoogt het risico op hartziekten.

Sherina: ‘Eenzaamheid maakt mensen ongelukkig. Eenzaamheid is een gevoel en voor iedereen is dit gevoel van eenzaamheid anders. Als je dat gevoel niet doorbreekt, dan is de kans groot dat je in een negatieve cirkel blijft en je jezelf steeds verder gaat terugtrekken.’.

Of iemand gevoelens van eenzaamheid ervaart, zie je vaak niet aan de buitenkant. Iemand kan een heel druk sociaal leven hebben, en zich toch eenzaam voelen. ‘Wanneer je vermoedt dat iemand eenzaam is of zich eenzaam voelt, ga dan vooral het gesprek niet uit de weg. Probeer het bespreekbaar te maken. Maar heb ook oog voor de mensen waar je het juist niet van verwacht. Je buurvrouw die weduwe is voelt zich misschien helemaal niet eenzaam, terwijl de buurman die elke dag samen is met zijn vrouw zich wel eenzaam kan voelen’, aldus Sherina

Als we kijken naar de eenzaamheidscijfers in de gemeente Losser, dan liggen deze boven het landelijke gemiddelde. Ruim 40 procent van de inwoners in Losser geeft aan zich weleens eenzaam te voelen. ‘In Losser neemt de vergrijzing toe, dus dat daarmee de cijfers over eenzaamheid ook groeien lijkt mij erg logisch. Ook heeft de Coronacrisis ervoor gezorgd dat het probleem groter is geworden. Mensen kwamen thuis te zitten, konden niks. Dit geldt voor eigenlijk iedereen, jong en oud. Onze jongerenwerkers hebben vorig jaar een enquête gehouden en uit die enquête bleekt dat 1 op de 3 jongeren zich wel eens eenzaam voelt. Corona heeft op iedereen invloed gehad, ik denk dat we hierdoor wel hebben kunnen zien dat eenzaamheid niet alleen iets is voor ouderen, maar iedereen kan het overkomen.’

De gemeente Losser heeft een convenant getekend waarmee zij laten weten dat zij zich gaan inzetten voor het thema eenzaamheid. Na het tekenen van dit convenant is er een coalitie gevormd met verschillende partijen waaronder wij als Fundament. Met de betrokken partijen is een beleidsstuk ontwikkelt voor eenzaamheid. Zo gaan de jongerenwerkers aan de slag met de Methodiek Join Us, is Sherina bezig met het opstarten van het online platform Losser tegen Eenzaamheid en wordt er een plan geschreven voor een kunst en cultuurlijn voor ouderen. ‘Op het platform verzamelen we alle informatie rondom eenzaamheid en kunnen inwoners terecht voor vragen over eenzaamheid maar kunnen ze ook een melding maken wanneer ze zich zorgen maken’, vertelt Sherina .

‘Eenzaamheid de wereld uithelpen is in mijn ogen een illusie, wel is het mijn doel om eenzaamheid dragelijker te maken. Eenzaamheid is in mijn ogen niet iets wat je wegneemt door iemand in een groep te zetten, maar vooral een stukje persoonlijke aandacht te bieden. Ik zou het mooi vinden als we er bij iedereen voor kunnen zorgen dat er naar ze om gekeken wordt, dat er aandacht voor is, maar ook dat de kennis rondom eenzaamheid vergroot wordt. Ik word heel erg verdrietig van berichten waarin te lezen valt dat iemand al weken dood in huis ligt en dat blijkt dat deze persoon helemaal niemand had die naar hem of haar omkeek. Dat is mijn doel! Bespreekbaar maken en naar elkaar blijven omkijken. En in een gemeente als Losser, waarbij Noaberschap belangrijk is, denk ik dat dit een mooi doel is!’

Over de week tegen eenzaamheid
Het thema van de landelijke week is ‘Kom erbij’. Fundament stelt verschillende activiteiten open zodat inwoners van de gemeente Losser vrijblijvend kunnen komen kijken of het iets voor hen is. Voor iedereen is er iets te doen.

Voor meer informatie over de week tegen eenzaamheid en het volledige programma kun je terecht op onze website en vanaf 23 september kun je alle informatie over eenzaamheid vinden op het platform Losser tegen eenzaamheid