JMZ consulent Wesley streeft naar meer kennis over jonge mantelzorgers .

Wesley Elfers is sinds enkele jaren aan het werk als consulent jonge mantelzorg bij Fundament JMZ Go! Samen met zijn collega Kevin Prijs ondersteunt hij kinderen in de leeftijd van 4 t/m 21 jaar die een gezinslid hebben met een langdurige ziekte, beperking, psychische uitdagingen en/of verslaving. In het contact met deze kinderen en hun omgeving merkt Wesley dat er nog veel onbekendheid is rondom het thema jonge mantelzorger. 

‘Kinderen met een ‘bijzondere’ papa, mama, broer of zus zorgen met heel veel liefde voor diegene. Maar zij maken zich ook wel eens zorgen over hoe het met hem of haar gaat of hoe de ziekte zich bijvoorbeeld ontwikkeld. Deze extra zorgen kunnen best zwaar zijn en daarom is het belangrijk dat deze kinderen een plek hebben waar ruimte is voor hun rol als jonge mantelzorgers en alle vragen die hierbij komen kijken’, zegt Wesley.

Jonge mantelzorgers kunnen bij Fundament terecht voor ontspannende activiteiten, diverse cursussen, de inzet van een ervaringsmaatje of één-op-één gesprekken. ‘We werken vanuit oprecht contact, willen dingen vooral niet problematiseren, gebruiken veel humor en vinden een goede relatie heel belangrijk om van daaruit kinderen en gezinnen op de juiste wijze te ondersteunen’, aldus Wesley.

Als consulent jonge mantelzorg proberen Wesley en Kevin er op een laagdrempelige manier te zijn voor de kinderen en hun gezinnen. ‘We maken de dingen niet zwaar, maar nemen ze zoals ze zijn. We zorgen voor plezier, ontspanning en ontmoeting met andere jonge mantelzorgers, zodat de kinderen ervaren dat er ook andere kinderen zijn met soortgelijke ervaringen thuis’, vertelt Wesley. Voor heel veel jonge mantelzorgers geldt dat het ervaren dat je niet de enige bent erg fijn is. Daarnaast kunnen Wesley en Kevin helpen met specifieke vragen die zij of hun ouders hebben. ‘Als er vanuit de activiteiten blijkt dat er meer vragen zijn vanuit een kind of een gezin kijken wij samen met hen wat wij kunnen doen. Wat we veel zien bij jonge mantelzorgers is dat ze zich heel erg verantwoordelijk voelen. Eigenlijk net ietsje te verantwoordelijk voor hun leeftijd en rol in het gezin.’, zegt Wesley.

Veel kinderen, die opgroeien in een gezin met zorg houden hun zorgen vaak voor zichzelf en lopen bijvoorbeeld ’s avonds in bed veel te piekeren over dingen. Ze slapen daardoor slechter en hebben soms last van stress. De meest voorkomende hulpvraag is dan ook om te helpen bij het ‘minder of anders’ piekeren.

‘Mijn wens voor de toekomst is dat de kennis over jonge mantelzorgers binnen de gemeente Losser voor alle burgers en professionals een vanzelfsprekendheid wordt en alle jeugdigen, die dit nodig hebben de weg naar goede en positieve ondersteuning kunnen vinden,’ zegt Wesley.

Ken jij iemand die ook wel een beetje hulp kan gebruiken of wil jij zelf een keer een gesprek met Wesley of Kevin? Neem dan gerust contact met ons op via:

tel: 053-536940 (Fundament algemeen) / 06-47504717 (Kevin) / 06-10706186 (Wesley)