Make My Day Losser 2023

“Ik heb er zin in en heb vooral zin in de high tea” zegt een meisje uit Losser. De sneeuw ligt nog op straat, maar toch trotseren er ongeveer 30 jonge mantelzorgers in de leeftijd van 6-13 jaar de sneeuw om bij deze activiteit aanwezig te kunnen zijn. De één wat gespannen omdat het de eerste keer is en de ander loopt vol vertrouwen naar binnen omdat hij weet hoe leuk de activiteiten altijd zijn.

Make My Day

Vanaf oktober 2022 zijn 4e jaars leerlingen van het Twents Carmel college al bezig met het project Make My Day. Make My Day is een samenwerking tussen Jongerensupport Losser, Fundament, gemeente Losser en het Twents Carmel college en JMZ Go!. De leerlingen kregen de opdracht om een dag te organiseren voor jonge mantelzorgers in de gemeente Losser. De gemeente Losser stelt hiervoor een bedrag beschikbaar van 1500 euro.  Na het pitchen van hun ideeën voor jonge mantelzorgers in Losser ging uiteindelijk de voorkeur van de jury uit naar de enthousiaste groep van Wies, Luna, Renske, Marjolein, Hira en Sanne. Zij hadden een leuke dag bedacht, die plaats vond op het TCC, waarbij diverse activiteiten zoals een high tea, escaperoom en silent disco werden aangeboden aan de jonge mantelzorgers.

JMZ GO!
Kevin Prijs van JMZ Go Fundament!: “Jonge mantelzorgers zijn kinderen die opgroeien in een gezin met een ziek, beperkt of verslaafd gezinslid”. Ze hebben vaak extra taken, waardoor ze moeten zorgen. Maar het gaat niet alleen om zorg geven. Ze moeten vaak juist ook zorg missen of maken zich zorgen over hun gezinslid. Ze zijn dus mantelzorger door hun eigen zorg in te leveren.” Even lekker ontspannen, lotgenoten ontmoeten en een praatje maken met elkaar is waar het om gaat bij de activiteiten die JMZ Go! organiseert, en de leerlingen van het TCC hebben deze boodschap heel goed begrepen.

High tea, escape room, silent disco
Na een kennismaking gingen de vier groepen uiteen, bij de high tea werden er heerlijk gerechten gemaakt, begeleidt door de leerlingen van het TCC. Wraps, een sandwich, poffertjes, fruitspies, heerlijke lekkernijen die later bij de silent disco genuttigd konden worden. “Ik vind de poffertjes het lekkerst” riep een jongen.

De andere groep probeerde te ontsnappen uit de escape room, ze moesten Sara zoeken en ondertussen allerlei raadsels en puzzels oplossen. Samenwerken en goed speurwerk zorgde ervoor dat in ieder geval één groep de oplossing had gevonden binnen de tijd.

Tussen de middag werden de buiken gevuld met lekkere patatjes en een snack om vervolgens door te gaan naar de tweede ronde.

Op het eind kon iedereen nog even alles lekker van zich af dansen bij de silent disco. En werden de beste dance moves getoond aan elkaar. Met rode hoofdjes werd de higt tea geproefd en kwamen de ouders de kinderen weer ophalen.

De docenten van het TCC zijn onder de indruk van de verhalen en van hoeveel kinderen eigenlijk jonge mantelzorger zijn, maar ook van hun eigen leerlingen die deze dag georganiseerd hebben. Eén van hen zegt :”Wat mooi om te zien hoe de kinderen genieten, maar ook welke rol de leerlingen van het TCC aannemen. Ik ben heel erg trots en wat doen ze het goed” Als er gevraagd wordt wat ze het leukst vonden aan de dag zeggen Charlie en Cato “alles” en het is mooi dichtbij!

Kevin: “1 op de 4 kinderen is een jonge mantelzorger. Als we ons daar bewust van zijn, kunnen we samen veel doen! En ook vandaag zie je maar weer hoe de kinderen genieten van een activiteit”

Meer informatie over JMZ Go! en hun activiteiten: www.jmz-go.nl.