Vrijwilligers gezocht! Geef kinderen een fijne, ontspannen speelmiddag

In de gemeente Losser zijn we het project ‘huiskamer’ gestart, speciaal voor kinderen die om bepaalde redenen niet altijd thuis kunnen zijn. Tijdens de speelmiddagen krijgen de kinderen positieve aandacht en worden ze echt gezien en gehoord. Samen spelen, eten en leuke dingen doen. Zoals knutselen, spelletjes, of lekker in de tuin spelen. Dat is wat vrijwilligers samen met de kinderen tijdens de speelmiddagen doen. We zijn op zoek naar vrijwilligers die ons komen versterken! Waarom is vrijwilliger zijn tijdens deze middagen zo leuk én waardevol? Vrijwilligster Joyce Olde Riekerink uit Losser vertelt er meer over.

 Kun je iets meer vertellen over het vrijwilligerswerk dat je doet?

Iedere dinsdagmiddag van 15:00 tot 19:00 uur komt een groepje van zo’n acht kinderen in de basisschoolleeftijd naar de speelmiddag bij de Kiekerskaamp in Losser. Het zijn kinderen voor wie het fijn is om even buitenshuis te zijn om wat voor reden dan ook. Ik vang de kinderen samen met een consulent op. Ons doel: de kinderen lekker zichzelf laten zijn. Niks moet, veel mag.

 Hoe zien de middagen er voor jou uit?

Als de school uit is, druppelen ze hier binnen. Zo kunnen we ze ook echt even wat persoonlijke aandacht geven. We drinken wat, ik vraag hoe het was op school. Daarna gaan ze lekker spelen. Ik zet met mooi weer altijd een tas met buitenspeelgoed neer. Die wordt dan direct geplunderd. Het is ook echt een prachtige locatie waar de kinderen lekker in de natuur kunnen zijn. Rond een uur of 17:00 gaan we samen koken en eten. Daarna lopen we met z’n allen vaak nog een rondje door het bos. Het is eigenlijk altijd een feest. Zelfs de meest verlegen kindjes willen aan het eind van de middag eigenlijk niet naar huis!

 Wat wordt er van jou als vrijwilliger verwacht?

Dat ik een oogje in het zeil houd, de kinderen vermaak en begeleid. Af en toe speel ik mee en ik help ze als er iets aan de hand is. Ook help ik mee met koken en eten we samen. Dat is af en toe wel een uitdaging met zo’n acht kinderen. Die lusten niet allemaal hetzelfde. Soms is dat een gepuzzel, maar ze (en ik!) vinden het wel altijd heel gezellig met elkaar.

 Is het goed te doen?

Het is best intensief. Ik ben hier om 14 uur om dingen voor te bereiden. Als de kinderen aan het eind van de dag opgehaald zijn, ruimen we nog even op. Het is vaak 19:30 uur als we hier weggaan. Daarom zou het juist zo fijn zijn als er meer vrijwilligers bij komen. Dan kunnen we de uren beter verdelen en de kinderen wat meer individuele aandacht geven als ze daarom vragen. Met twee personen op een groep van 8 kinderen is dit soms pittig.

 Wat maakt je werk zo waardevol?

Dat je kinderen die ontspanning en persoonlijke aandacht nodig hebben een leuke middag bezorgt en dat je ze moe, maar voldaan naar huis ziet gaan. Ik word er zelf ook echt blij van, door iets te doen voor deze kinderen. Ze hoeven niks te leren, daar is school voor. Ze zijn hier echt om even te ontspannen. En daar geven wij een leuke invulling aan.

 Wat moet je leuk vinden/goed kunnen om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen?

Je moet het leuk vinden om met kinderen in de weer te zijn. Geduld hebben en kunnen accepteren dat de middag niet altijd zo loopt als gepland: go with the flow. Je kunt willen dat kinderen gestructureerd bezig gaan maar dat lukt niet altijd. Dat is ook het verschil met een buitenschoolse opvang. Ze ‘moeten’ hier niets. Wij passen ons meer aan de kinderen aan dan de kinderen aan ons.

 Wat is het allerleukste dat je tot nu toe hebt meegemaakt tijdens dit vrijwilligerswerk?

We stapten een keer met z’n allen in de auto en gingen naar het Lutterzand. Toen hebben we lekker gezwommen en gespeeld in het water. De kinderen vonden het helemaal geweldig en zeiden dat ze dat de volgende keer weer wilden doen. Ik maakte thuis hapjes en die namen we mee om te picknicken. Af en toe (spontaan) ergens naartoe gaan vind ik erg leuk. Er is ook veel ruimte voor de vrijwilligers om iets leuks te verzinnen, om je eigen invulling aan de middag te geven.

 Wat zou je willen zeggen tegen andere mensen die overwegen om ook te helpen bij het project ‘huiskamer’?

Het zou super zijn als meer vrijwilligers ons team komen versterken. Vind je het leuk om in een ontspannen setting, op een mooie locatie kinderen een leuke middag te geven? Meld je dan aan! Het is heel laagdrempelig in een ontspannen sfeertje. Je bent van harte welkom om een keertje te komen kijken en te zien of dit vrijwilligerswerk bij jou past. Iedereen is hier welkom en iedereen mag er zijn. Dus: graag tot snel!

Meer informatie en aanmelden:

Voor wie:

  • Vrijwilligers die het leuk vinden om met kinderen te werken. Dit kunnen mensen van alle leeftijden zijn. Van twintigers tot zeventig plussers.
  • Dit werk kan ook geschikt zijn als werkervaringsplek voor (her)intreders vanuit re-integratie.

Hoe vaak:

  • Eén dag per week. Op dinsdagen van 14:00 tot ongeveer 19:30 uur.

Waar:

  • De Kiekerskaamp, Denekamperdijk 46, 7581 PJ, Losser
  • Binnenkort willen we het project ook starten in Overdinkel.

Aanmelden: